Почетна » Календар » Ноември 2010
 

Православен календар Ноември 2010

Православната литургиска година започнува на 1 септември.
Православен календар е календар кој се користи во православните цркви, а до почетокот на модерното време се користел и во државите каде мнозинството го сочинуваат православни христијани.


icon Септември - Гроздобер icon icon Јануари - Коложег icon icon Мај - Косар icon
icon Октомври - Листопад icon icon Февруари - Сечко icon icon Јуни - Жетвар icon
icon Ноември - Студен icon icon Март - Цутар icon icon Јули - Златец icon
icon Декември - Снежник icon icon Април - Тревен icon icon Август - Житар icon
Ноември 30 ден - Студен
П 1 19 Преподобен Прохор Пчински; Светиот маченик Вар;
В 2 20 Светиот великомаченик Артемиј; Преподобен Герасим Нови;
С 3 21 Преподобен Иларион Велики; Свети Иларион Мегленски;
Ч 4 22 Свети Аверкиј Рамноапостолен; Преподобен Лот;
П 5 23 Св. апостол Јаков, брат Господов; Свети Игнатиј, патријарх Цариградски;
С 6 24 Светиот маченик Арета; Свети Елезвој, цар Етиопски; (Задушница);
Дваесет и четврта недела по Педесетница: глас 7;
Литургија: Послание до Ефесјаните 221; Лука 39
Н 7 25 † Светите маченици Маркијан и Мартириј; Светиот маченик Анастасиј; Света Тавита;
П 8 26 Светиот великомаченик Димитриј; Преподобниот маченик Јоасаф;
В 9 27 Светиот маченик Нестор; Преподобен Нестор Летописец;
С 10 28 Светата маченичка Параскева (Петка); Свети Атанасиј, патријарх Цариградски; Свети Димитриј, епископ Ростовски;
Ч 11 29 Преподобната маченичка Анастасија Римјанка; Преподобен Аврамиј Затворник;
П 12 30 Светите апостоли Клеопа, Терциј, Марко, Јуст и Артем; Светите маченици Зиновиј и Зиновија;
С 13 31 Светите апостоли Стахиј, Амплиј, Урван, Наркис, Апелиј и Аристовул; Светиот маченик Епимах;
Дваесет и петта недела по Педесетница: глас 8;
Литургија: Послание до Ефесјаните 224; Лука 53
Н 14 1 † Светите Козма и Дамјан; Преподобниот маченик Јаков со учениците Јаков и Дионисиј;
П 15 2 Светите маченици Акиндин, Пигасиј, Анемподист, Автониј, Елпидифор и другите со нив;
В 16 3 Светиот свештеномаченик Акепсим, епископ Наесонски ;Светиот великомаченик Георгиј;
С 17 4 Преподобен Јоаникиј Велики; Светиот свештеномаченик Никандар, епископ Мирски и Ермеј презвитерот;
Ч 18 5 Преподобните маченици Галактион и Епистима; Светите апостоли Патров, Ерма, Лин, Гај и Филолог;
П 19 6 Свети Павле Исповедник, патријарх Цариградски; Преподобен Варлам Хутински;
С 20 7 Светиот маченик Јерон со дружината; Преподобен Лазар Галасиски;
Дваесет и шеста недела по Педесетница: глас 1;
Литургија: Послание до Ефесјаните 229; Лука 66
Н 21 8 † Светиот Архистратиг Михаил и останатите Сили небесни бестелесни;
П 22 9 Преподобна Матрона Цариградска; Светите маченици Онисифор и Порфирија; Преподобен Јован Колов; Свети Нектариј Егински;
В 23 10 Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј; Светиот маченик Орест;
С 24 11 Светиот великомаченик Мина; Преподобен Теодор Студит;
Ч 25 12 Свети Јован Милостив; Преподобен Нил Синајски; Преподобен Нил Мироточив;
П 26 13 Свети Јован Златоуст; Преподобниот маченик Дамаскин;
С 27 14 Светиот апостол Филип;Светиот цар Јустинијан; Свети Григориј Палама, архиепископ Солунски;
Дваесет и седма недела по Педесетница: глас 2;
Литургија: Послание до Ефесјаните 233; Лука 71
Н 28 15 † Светите маченици Гуриј, Самон и Авив; (Божикен пост)
П 29 16 Светиот апостол и евангелист Матеј;
В 30 17 Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски; Преподобен Никон Радоњежски;

Православниот календар се темели на Јулијанскиот календар, годината започнува на 01. 09. Покрај разликите во датумите и математичките, постојат и други разлики во однос на другите црковни календари, првенствено во одредувањето на одредени верски настани, особено Велигден и почитувањето на православните светители. Православни светители се слават секој ден од годината, при што им се доделува одреден ден на секоја светец (вообичаено на денот на смртта и страдањето).

Постојат разлики (мали) во календарот на различни православни цркви, во зависност од договорот, кои светители во таа афтокефална црква особено се почитуват.
icon