Почетна » Мултимедиа
 

Мултимедиа

Virtual tour

„Св. Софија“ е Соборен храм на охридските архиепископи. Во неа во 1958 година е прогласено возобновувањето на Охридската Архиепископија. Во „Св. Софија“ се востоличувале охридските архиепископи, а и денес во неа се востоличуваат поглаварите на Македонската Православна Црква, охридските архиепископи.

„Св. Софија”, Охрид
Црква „Св. Софија”, Охрид

Оваа катедрална црква е еден од најголемите комплекси на фрескоживопис уметност во Европа, од XI век. Фреските од XI и од XIV се од исклучително значење и тие имаат место во сите научни изданија.

Црквата посветена на Света Софија, значи Божјата Премудрост – Господ Исус Христос. Изградена во X век врз темели на ранохристијанска базилика.
При крајот на X век, македонскиот цар Самоил ја пренел својата престолнина од Преспа во Охрид, и таа била катедрална патријаршиска црква.
Денешниот изглед на „Света Софија“ е од времето на Охридскиот Архиепископ Леон (1037/56).

Охридската катедрала „Св. Софија“ во 1313 - 14-та година, од страна на Охридскиот архиепископ Григориј I, е една од најубавите градби од тој вид, во македонската градителска култура.

 

 

 

ВИДЕО

видео 1:  наскоро!
видео 2:  наскоро

 

 

АУДИО

аудио: Богородице дјево 01:43 мин
аудио: Литургија - Алилуја, 1 глас 00:34 мин
аудио:О тебе радует сја Хор Јован Хармосин 02:04 мин

Texte alternatif

 

 

PDF

pdf 1:Новиот Завет    1.65 MB
pdf 2:СВЕТО ПИСМО Стариот Завет   I дел    2.46 MB
pdf 3:Нов Завет   II дел    3.79 MB
pdf 4:Старец Јосиф    1.13 MB
pdf 5:Славете го Господа    0.04 MB

 

 

 
Православна Светлина
Списание за православна вера, образование и култура.
Излегува четири пати годишно.
Издавач: Повардарска епархија на Македонската Православна Црква
Главен и одговорен уредник: Митрополит Повардарски г.Агатангел

Православна Светлина  XIII 2010.

Pravoslavna Svetlina
На овој линк можете да го погледнете списаниетео online
Беспалтниот примерок можете да го земете во сите храмови на епархијата.

Православна Светлина XV 2010.

Pravoslavna Svetlina
Излезе новиот број од епархиското списание „Православн Светлина“.
Беспалтниот примерок можете да го земете во сите храмови на епархијата.


 

Манастирски туризам

Nikex


"Nikex" - туристичка агенција основана во 1997 година, членка на ATAM – Асоцијација на туристички агенции во Македонија.
Nikex поседува лиценца “А” за вршење на туристичка дејност и е докажан туроператор за Израел, Русија како и за други држави.
icon